Alles over de (kor) kleine-ondernemers-regeling - Vivian Vertelt
15567
post-template-default,single,single-post,postid-15567,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

20 okt Alles over de (kor) kleine-ondernemers-regeling

In mijn vorige blog schreef ik al een klein stukje over de Kleineondernemersregeling. Een erg prettige regeling, waarmee de belastingdienst het voor kleine ondernemers net iets aangenamer maakt om te blijven ondernemen. Wanneer kom je hiervoor in aanmerking en hoe veel kun je hiermee besparen? Vandaag vertel ik je alles over deze Kleineondernemersregeling (kor).

Wat is de Kleineondernemersregeling (kor)?

De Kleineondernemersregeling is een regeling van de belastingdienst die bepaalt dat wanneer je als ondernemer minder dan € 1.883 btw moet betalen in een jaar, je in aanmerking komt voor belastingvermindering. Wanneer je gebruik kunt maken van de Kleineondernemersregeling betaal je minder, of wellicht helemaal geen BTW. In sommige gevallen hoef je niet eens meer je omzetbelasting aan te geven bij de belastingdienst.

Aan welke eisen moet je voldoen voor de Kleineondernemersregeling?

Klinkt leuk he, zo’n regeling met belastingvoordeel? Uiteraard zijn er wel een aantal eisen waar je aan moet voldoen, voor je aanspraak maakt op de kor. De belastingdienst heeft 4 eisen opgesteld:

1. Je bent een natuurlijk persoon of een combinatie van natuurlijke personen, zoals een eenmanszaak, een maatschap, een vennootschap onder firma.
2. Je moet na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883 btw betalen in een jaar.
3. Jouw onderneming is in Nederland gevestigd.
4. Je voldoet aan uw administratieve verplichtingen voor de btw.

Let op: de Kleineondernemersregeling geldt niet voor rechtspersonen zoals een BV, stichting of vereniging. De regeling geldt daarom ook niet als één van de maten in een maatschap een rechtspersoon is.

Hoeveel kun je besparen met de Kleineondernemersregeling?

Zoals ik al zei kom je alleen in aanmerking voor de Kleineondernemersregeling als je minder dan € 1883 per jaar aan btw zou moeten betalen. Is dat het geval, dan kun je het volgende besparen:

1. Ben je minder dan €1345 schuldig aan BTW, dan kun je het volledige btw bedrag aftrekken. Je betaalt dan dus helemaal geen btw.
2. Moet je tussen de €1345 en €1883 aan BTW betalen, dan moet je een kleine rekensom er op loslaten. Trek het verschuldigde BTW-bedrag af van €1883 en vermenigvuldig dat met 2,5. Vul dit getal in bij je belastingaangifte, dan berekent de belastingdienst jouw korting automatisch.

BTW-aangifte als kleine ondernemer

Als kleine ondernemer hoef je niet iedere maand of kwartaal belastingaangifte te doen. Je kunt dan ontheffing aanvragen. Dit kun je doen als je denkt dat je in een jaar minder dan €1883 aan BTW moet betalen. Dit doe je door een verzoek in te dienen bij de belastingdienst om eens per jaar je aangifte te mogen doen.

Denk je op basis van voorgaande jaren €1345 of minder te betalen aan BTW? Je kunt dan zelfs volledige ontheffing van administratieve verplichtingen voor de btw aanvragen. Dit betekent dat je helemaal geen aangifte meer hoeft te doen. Uiteraard moet je al je facturen gewoon bewaren voor een eventuele controle.

Je kunt me vinden op LinkedIn en ik link graag met je om mijn netwerk uit te breiden!

Vivian Vertelt is een initiatief van administratiekantoor Buro Freecon gevestigd in Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Meer info? www.administratiekantoorregiorotterdam.nl

Geen reactie's

Geef een reactie