Ik ga starten: hoe bepaal ik mijn uurtarief? - Vivian Vertelt
15586
post-template-default,single,single-post,postid-15586,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

26 okt Ik ga starten: hoe bepaal ik mijn uurtarief?

We hebben het gehad over netwerken, BTW- aangifte en administratie. Hoewel deze onderwerpen erg belangrijk zijn voor de (beginnende) ZZP’er, lopen we eigenlijk een beetje op de zaken vooruit; want voordat je iets te boekhouden of aangeven hebt, met je eerst wat verdienen. Maar hoe bepaal je wat je wilt verdienen? Hoe bepaal je je prijs?

First things first

Bij het bepalen van je prijs maken we simpelweg een optelsommetje van wat jouw onkosten en uitgaven zijn. Zo heb je een richtlijn voor het bedrag dat je minimaal wilt verdienen. Dit zal per branche verschillen, maar dat is logisch! Er komt nou eenmaal meer kijken, naast jouw manuren, waar je opdrachtgever ongetwijfeld rekening mee houdt. Zorg er wel voor dat je altijd transparant en eerlijk bent over de samenstelling van je ‘kostprijs’!

Personal branding

Je ondergrens is nu bepaald. Nu kun je gaan nadenken over hoe je jezelf wilt positioneren. ‘Brand’ jezelf; wil je een prijsvechter zijn en ga je voor misschien voor meerdere, maar kleinere opdrachten? Of wil je liever kwaliteit uitstralen en jezelf al A-merk op de markt zetten? Het kan allemaal. Elke keuze heeft zijn voor- en nadelen, maar wees realistisch; kun je jouw beloftes waarmaken? Als ZZP’er ben je je eigen baas, dus verantwoordelijk voor je eigen werk!

Verdienmodel

Op het moment dat je een duidelijk beeld hebt van jouw ‘merk’ en de daarbij behorende onkosten, kun je gaan nadenken over een verdienmodel. Elke ZZP’er is begonnen met een droom, een gat in de markt waar naar jouw idee miljoenen mee te verdienen zijn. Ach, misschien geen miljoenen, maar een goede boterham op de plank moet wel haalbaar zijn. Anders was je, hoogstwaarschijnlijk, nooit begonnen aan het najagen van je droom. We zijn niet allemaal zomaar bereid om onze zekerheid op te geven en stiekem vond je de stap om ZZP-er te worden dus al best spannend. Als zelfstandig ondernemer verhuur je je eigen diensten. Grote kans dat het neerkomt op een uurtje-factuurtje: jouw inkomsten zijn afhankelijk van het aantal uren dat je werkt voor een opdrachtgever. Probeer met een beetje commercieel inzicht hier zo veel mogelijk voordeel uit te halen en misschien ook buiten de urenvergoeding om geld te verdienen.

Ben je benieuwd hoe ik dat doe of heb jij hier nog creatieve tips voor ZZP’ers? Link met mij via LinkedIn.

Vivian Vertelt is een initiatief van administratiekantoor Buro Freecon gevestigd in Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Meer info? www.administratiekantoorregiorotterdam.nl

2 Reactie's
  • Vivian Vertelt | Winst: salaris of investering?
    Geplaatst op 15:16h, 08 januari Beantwoorden

    […] zijn de lijnen als STP’er iets vager. Je wilt geen onrealistische uurtarieven vragen (lees ook: Hoe bepaal ik mijn uurtarief?), maar je hebt ook de nodige onkosten en je wilt zelf ook een goede boterham op de plank […]

  • Winst: salaris of investering? - Buro Freecon
    Geplaatst op 16:39h, 08 januari Beantwoorden

    […] zijn de lijnen als ZZP’er iets vager. Je wilt geen onrealistische uurtarieven vragen (lees ook: Hoe bepaal ik mijn uurtarief?), maar je hebt ook de nodige onkosten en je wilt zelf ook een goede boterham op de plank […]

Geef een reactie