Ben jij als zelfstandig ondernemer geschikt voor online boekhoudsoftware? - Vivian Vertelt
15788
post-template-default,single,single-post,postid-15788,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

04 mrt Ben jij als zelfstandig ondernemer geschikt voor online boekhoudsoftware?

Reeleezee, E-boekhouden, Exact-online; allemaal online boekhoudsoftware bedoelt voor de kleinere ondernemer om zelfstandig zijn of haar boekhouding bij te houden. Maar is het aan te raden om als ondernemer zelfstandig je boekhouding bij te houden met online boekhoudsoftware? Dat is een vraag die veel ondernemers zich afvragen. Ik vertel je graag hoe ik erover denk.

Vergelijk!

Om te beginnen is het belangrijk om te bepalen welke online software voor jouw boekhouding het meest geschikt is. Hiervoor kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de vergelijkingssite boekhoudsoftware-vergelijken.nl. Daar kun je de door jou gewenste functies aanvinken en daarna een keuze maken. Naast Reeleezee, E-boekhouden en Exact-online staan daar nog meer pakketten vermeld.

De eerste periode zal je altijd moeten wennen aan hoe het online boekhoudpakket is vormgegeven, welke functies op welke plek zitten en hoe je de software het meest efficiënt gebruikt. Over het algemeen kan de helpdesk van de betreffende softwareleverancier je daar goed bij helpen.

Voldoende fiscale kennis

Daarnaast is het belangrijk om over voldoende fiscale kennis te (gaan) beschikken. Hoe moet je omgaan met afschrijvingen op grote investeringen? Welke uitgaven mag je wel als kosten registreren en welke niet? Wat is de kleine ondernemersregeling? Mag je alle omzetbelasting wel terug vorderen? Ook niet boekhoudkundige vragen zijn belangrijk, zoals; heb je de juiste voorbeeldovereenkomst met je opdrachtgever afgesloten? Het is belangrijk dat je over deze basiskennis beschikt. Als jij de boekstukken bijna allemaal goed registreert in de software, heeft je administratiekantoor minder werk aan corrigeren en dat scheelt in de kosten.

Afhankelijk van je fiscale kennis moet je voor jezelf bepalen of online boekhoudsoftware voor jou geschikt is. Eventueel kan je je abonneren op fiscaal nieuws of link met Gerrit van der Scheer van Buro Freecon, zo ontvang je dagelijks gratis een fiscaal nieuwtje op startpagina. Je zult merken dat gaandeweg je fiscale kennis verbeterd. Er zijn natuurlijk ook tal van andere fiscale nieuwsbrieven. Sluit je aan bij een kantoor waar jij je prettig bij voelt.

Twijfel je of dit iets voor jou is?

Ga dan in overleg met je administratiekantoor. Zij kunnen je verdere uitleg geven over de verschillende softwarepakketten. Zij kunnen met je afstemmen of je over voldoende basiskennis beschikt, afspraken met je maken over hoe intensief ze je administratie moeten volgen, etc. Als het bij je past, dan kan je gaandeweg besparen op je administratieve kosten.

Veel succes met de online boekhoudsoftware van je keuze. Dit onderwerp zal vast vaker aan de orde komen op mijn blog, dus als je dit wilt volgen, link dan met mij op linkedin.

Vivian Vertelt is een initiatief van administratiekantoor Buro Freecon gevestigd in Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Meer info? www.administratiekantoorregiorotterdam.nl

4 Reactie's
 • Alex de Vries
  Geplaatst op 16:07h, 30 mei Beantwoorden

  Ha vivian, goed stuk heb je geschreven.

  Ben zelf gestart met een onderneming en zoek nu een goed boekhoudpakket.

  Op internet vond ik deze vergelijkingssite ook handig naast degene die jij al noemde: http://www.boekhoudprogramma-vergelijken.com

  Vooral startende ondernemers hebben profijt van goede hulp bij het zoeken van een boekhouding.

  Bedankt voor je tips!!

  • Vivian
   Geplaatst op 10:22h, 07 juni Beantwoorden

   Hoi Alex,

   Dank voor je tip! Ik werk zelf ondertussen overigens met e-boekhouden.nl, tot grote tevredenheid tot nu toe. En jij? Waarvoor heb jij gekozen?

   Groet, Vivian

 • Loek
  Geplaatst op 16:35h, 14 maart Beantwoorden

  Hoi Vivian,

  Ik ben ook begonnen met het boekhoudprogramma van https://www.e-Boekhouden.nl en ik ben er tevreden over. Startende ondernemers boekhouden en factureren het eerste ondernemersjaar gratis. Misschien interessant om te vermelden?

  Keep up te good work.

  • Vivian
   Geplaatst op 13:49h, 17 maart Beantwoorden

   Hey Loek, Dank voor je reactie. En je hebt inderdaad gelijk – eerste jaar gratis! Ik ga het er nog even bijzetten. Succes met de business EN het boekhouden 😉

Geef een reactie