Alle modelovereenkomsten op een rijtje - Vivian Vertelt
15900
post-template-default,single,single-post,postid-15900,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

21 jun Alle modelovereenkomsten op een rijtje

Hoe is het nu, zo zonder VAR en in het nieuwe tijdperk van de Wet DBA? Heb je al een of meerdere modelovereenkomsten opgesteld, of is het überhaupt voor jou niet van toepassing? Een tijdje geleden moest ik lang zoeken voordat ik de lijst met modelovereenkomsten op de site van de Belastingdienst had gevonden en nam ik me voor om er een kort naslagwerk van te maken, al was het maar voor mezelf. Ik zie nu dat ze ondertussen makkelijker vindbaar zijn (en qua aantal enorm zijn uitgebreid). Voor het geval ze binnenkort weer naar de achtergrond verdwijnen heb ik een opsomming met links gemaakt naar verschillende modelovereenkomsten.

Eerst nog even heel kort, hoe zat het ook al weer?

In veel gevallen is het duidelijk dat een ZZP-er niet in loondienst is, doe dan vooral niets te veel – stel geen modelovereenkomsten op! Wil je zowel als opdrachtgever en als opdrachtnemer zekerheid dat er geen sprake is van loondienst, gebruik dan een modelovereenkomst en pas eventueel de werkwijzen aan. Wijk je vervolgens af van de overeenkomst, dan kan dat betekenen dat de opdrachtgever alsnog loonheffingen moet betalen, terwijl hij onder de VAR hiervan was gevrijwaard. (Vrij naar de Belastingdienst)

Maar… Geen paniek: Je hebt nog tot 1 mei 2017 om alles op de rit te krijgen.

Ik raad je aan om deze opsomming helemaal door te lopen, er staan namelijk voor sommige ZZP-ers zelfs meerdere mogelijke overeenkomsten in, zoals bijvoorbeeld die van waarnemend huisarts. Ik raad je aan om ze goed met elkaar te vergelijken en degene te kiezen die het beste aansluit bij jouw individuele situatie.

Er zijn drie lijsten. Een met algemene modelovereenkomsten, een met overeenkomsten die door brancheverenigingen zijn opgezet en tenslotte een lijstje met modelovereenkomsten die individueel aan de Belastingdienst zijn voorgelegd.

1. Algemene modelovereenkomsten

Geen werkgeversgezag
Deze modelovereenkomst is gericht op situaties waarin het werkgeversgezag ontbreekt. In deze overeenkomst is onder andere opgenomen dat de opdrachtnemer volledig zelfstandig is bij de uitvoering van het werk en dat de opdrachtgever alleen aanwijzingen en instructies mag geven over het resultaat van de opdracht.

Vrij vervangbaar
Met deze modelovereenkomst kan de opdrachtnemer zich vrij laten vervangen. In deze overeenkomst is onder andere opgenomen dat de opdrachtnemer zelf kan beslissen of hij het werk door iemand anders laat doen en dat de opdrachtgever de vervanger alleen mag weigeren als de vervanger niet voldoet aan de objectieve criteria die noodzakelijk zijn voor het werk.

Geen werkgeversgezag + vrij vervangbaar

Deze modelovereenkomst is gericht op situaties waarin het werkgeversgezag ontbreekt en de opdrachtnemer zich vrij kan laten vervangen. In deze overeenkomst is onder andere opgenomen dat de opdrachtnemer het werk naar eigen inzicht en zonder toezicht of leiding van de opdrachtgever kan doen. Ook kan de opdrachtnemer zelf beslissen of hij het werk door een ander laat doen en wie die ander is.

Goederenvervoer op de weg

Aanneming van werk

Bemiddeling

Deze modelovereenkomst kan je gebruiken als er sprake is van bemiddeling bij het tot stand komen van overeenkomsten van opdracht of aanneming van werk tussen de opdrachtnemer en derden. Deze overeenkomst gaat alleen over de afspraken tussen de bemiddelaar en de opdrachtnemer en niet over de arbeidsrelatie tussen de opdrachtnemer en derden (de zogenaamde tweepartijenovereenkomst).

Via intermediair voor derde

Deze modelovereenkomst kan je gebruiken als de opdrachtnemer via een intermediair werkt voor een derde. De opdrachtnemer heeft dan een overeenkomst met de intermediair. Er is geen sprake van werkgeversgezag door de intermediair en geen leiding of toezicht door de derde. Daarnaast is in deze modelovereenkomst geregeld wanneer mag worden aangenomen dat een opdrachtnemer als zelfstandig ondernemer werkt.

 

2. Modelovereenkomsten voor en door branches en beroepsgroepen:

Per modelovereenkomst vind je een toelichting. Hierin staat voor welke situatie de modelovereenkomst is bedoeld en onder welke voorwaarden je de overeenkomst kunt gebruiken.

 

3. Individuele modelovereenkomsten

Deze modelovereenkomsten zijn door individuele opdrachtnemers / opdrachtgevers aan de Belastingdienst voorgelegd:

Meer leesvoer over de Wet DBA

Wil je nog even nalezen hoe het ook al weer zit? Ik schreef er eerder een paar blogberichten over:

Wet DBA, crisis of kans voor ZZP-er? (31/05/2016)

Weer een stukje in de Wet DBA-puzzel (24/05/2016)

De VAR verdwijnt (30/03/2016)

Vivian Vertelt is een initiatief van administratiekantoor Buro Freecon gevestigd in Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Meer info? www.administratiekantoorregiorotterdam.nl

Geen reactie's

Geef een reactie