De heilige focus - Vivian Vertelt
15908
post-template-default,single,single-post,postid-15908,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

28 jun De heilige focus

Als thuiswerkende ZZP-er ben ik geregeld iets te weinig gefocust terwijl ik eigenlijk hard aan het werk zou moeten zijn. Niet zo’n probleem als je door je mail aan het scrollen bent, maar wel als er een plan of artikel geschreven moet worden. Hoe makkelijk is het niet om weer even koffie te halen of de was in de machine te doen.

Nu las ik laatst over Saent, een prachtig rond dopje met blitse led verlichting voor op je bureau in combinatie met een app. Dit zou productie- en focusverhogend werken door afleidende toestanden te blokkeren. Ik bestelde mijn Saent (spreek uit als Saint), betaalde $56 via Paypal: $49 voor Saent en $7 voor de verzending. Ik ontving geen orderbevestiging of wat dan ook en was dan ook redelijk verbaasd toen ik na een dikke week een envelop met een leuk vierkant doosje in ontvangst mocht nemen. Ik koppelde het Saent-dopje (door mij tot ‘heilige kei’ omgedoopt) aan mijn computer, installeerde het programmaatje en startte met mijn experiment.

Nu had ik meteen een probleem; mijn computer wil niet via bluetooth met mijn heilige kei verbinden. Hierdoor kan ik het externe device dus niet gebruiken. Hij zou moeten visualiseren hoeveel tijd van je sessie er verstreken is EN hij heeft daardoor in een kantoorsetting de functie van een ‘niet storen lampje’.
Want zo werkt het. Je gaat een taak uitvoeren, voert die op in het programmaatje (handig, d’r staat een klein Saent icoontje in mijn taakbalk). Je geeft aan hoe lang je aan de taak gaat werken en al doende zie je vlak onder de taakbalk een blauwe lijn van links naar rechts groeien. Ik werk telkens in tijdseenheden van 25 minuten. Als ik daarmee klaar ben, vraagt ‘ie aan me of de taak is afgerond of dat verder wil.

Wanneer je een taak hebt beëindigd, wordt je ervoor beloond in de vorm van punten in het Leaderboard. Ik vind dit zelf heel tof, omdat je na een dag hard werken bijvoorbeeld ineens 10e van de wereld van alle Saent gebruikers bent! (hmmm, dat zijn dan dus vast nog niet heel veel mensen…).

Na afloop van je taak geef je aan van elke site die je tijdens de taak hebt bezocht of hij neutraal, goed of ‘evil’ is. Als je tijdens je taak langer dan 2 minuten op een evil site aanwezig bent, gaat je scherm op rood. Gelukkig kan je deze indeling wel wijzigen tijdens je taak. Ik heb bijvoorbeeld voor sommige werkzaamheden juist Facebook nodig en wil dan natuurlijk niet na twee minuten al een rood scherm. Moet je natuurlijk niet vergeten het naderhand weer terug aan te passen.

Wil je je echt diep concentreren, dan zet je de Monk-modus aan. Check je je mail, dan schiet je scherm op rood, idem voor de Evil sites, zelfs neutrale sites gaan na twee minuten op rood. Ik had alleen iets heel raars in de monk-modus, ik moest ineens mijn toetsen heel hard en langzaam induwen, daar heb ik natuurlijk niets aan, kortom: exit monk-modus!

Het leidt me meteen naar de conclusie. Ik heb me de afgelopen week voortdurend afgevraagd of ik Saent zou gaan aan- of afraden. Het idee is namelijk top en het werkt voor mij heel goed; ik ga voordat ik aan mijn taak begin naar de wc, ik haal mijn koffie en ga dan 25 minuten of langer knallen. Ik krijg hierdoor de taken die ik via Saent uitvoer echt sneller klaar. Ik werk meer gefocust en ben echt minder geneigd om me te laten afleiden door randverschijnselen. Zo bekijk is als Saent aanstaat geen binnenkomende app-jes en neem ik zelfs de telefoon niet op!

Maar… mijn computer loopt vaker vast, ik heb geen bluetooth connectie met de ‘heilige kei’ EN ik kan dus niet normaal in de Monk-modus werken. Nu kunnen die laatste punten allemaal te maken hebben met het feit dat ik werk op een MacBookPro uit 2010, maar ik werk met de nieuwste software en ondervind weinig tot geen problemen met andere toepassingen.

Ben je helemaal weg van gadgets en op zoek naar productiviteit-verhogende toepassingen, dan raad ik ‘m zeer aan. Je moet echter wel wat geduld opbrengen met je Saint, maar ik vermoed eigenlijk dat dat allemaal nog wat opstartproblemen zijn. Wil je plug ‘n’ play en zonder gedoe, dan raad ik je aan nog even te wachten met de aanschaf.

Hier kan je ‘m bestellen en er meer over lezen.

Wil je meer focus, maar houd je niet van zulke gadgets, lees dan het blogbericht van een tijdje terug over ‘Een kikker per dag’.

Vivian Vertelt is een initiatief van administratiekantoor Buro Freecon gevestigd in Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Meer info? www.administratiekantoorregiorotterdam.nl

3 Reactie's
 • Albertine Fockens
  Geplaatst op 13:38h, 30 juni Beantwoorden

  Hoi Vivian,

  Wat een tof ding! Ik ga ‘m ook proberen, denk dat het mij zeker kan helpen!

 • Tim Metz
  Geplaatst op 14:31h, 01 juli Beantwoorden

  Hoi Vivian,

  Dank voor je leuke review van Saent! Je slaat de spijker op alle punten op z’n kop: er zijn zeker nog wat ruwe kantjes en bugs die verholpen moeten worden, maar dat zijn inderdaad opstart-problemen, want we hebben pas in juni de eerste 1.500 Saents naar iedereen verscheept. Nu we meer feedback en data krijgen zijn we hard aan het werk alles verder te verbeteren en bugs eruit te halen.

  Blij te horen dat je features zoals het Leaderboard kunt waarderen, en we staan uiteraard open voor suggesties als je verdere ideeën hebt hoe Saent je beter zou kunnen helpen om productiever, maar ook gezonder te werken!

  Groeten,
  Tim Metz

  • Vivian
   Geplaatst op 10:22h, 05 juli Beantwoorden

   Dank Tim, wat leuk dat je reageert! Ik merkte inderdaad al dat jullie goed bezig zijn met de feedback, dank je wel daarvoor. Komt vast snel goed allemaal!

   Bye, Vivian

Geef een reactie