Pensioen, iets aan doen? - Vivian Vertelt
15912
post-template-default,single,single-post,postid-15912,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

05 jul Pensioen, iets aan doen?

Afgelopen vrijdag (1/7) kopte het Nibud groot over hun zorgen om toekomstig gepensioneerden. Reden: Meer vrijetijdsuitgaven en hogere zorgkosten. De huidige gepensioneerden geven meer uit dan voorheen. En dit terwijl er nu een groep aan komt die minder of helemaal geen pensioen opbouwt.

Als reactie vond het CNV dat iedereen VERPLICHT pensioen moet gaan opbouwen. Ik vind persoonlijk dat dit veel te ver gaat en denk dat veel ZZP’ers het met me eens zijn. Aan de andere kant denk ik dat er ook veel mensen zijn die hun kop in het zand steken.

Even terug naar het gegeven dat de huidige pensionado’s meer uitgeven dan eerdere generaties. Niet zo gek; deze babyboomers hebben in veel gevallen beide in vast dienstverband gewerkt, beide een pensioen opgebouwd, een zo langzamerhand aflossingsvrij huis en daarmee flink wat te besteden. Ze verjubelen hun pensioen omdat ze nog vitaal en gezond zijn – geheel terecht!

Huidige 65-minners weten dondersgoed dat zij het minder gaan krijgen dan deze babyboomers. Gekorte pensioenen, minder eindloonregelingen, meer pensioengaten vanwege frequenter job-hoppen, kinderen die pas later op eigen benen staan, omdat ze nou eenmaal later kinderen kregen, noem maar op. Daarbij wordt er tegenwoordig meer gescheiden, er zijn flink wat beroepsgroepen zonder CAO die van hun werkgever afhankelijk zijn of hun pensioen zelf moeten regelen en dan hebben we tenslotte nog de vermaledijde ZZP’ers waarvan maar een kwart aangeeft iets te organiseren voor de oude dag…

ZZP’ers die een goed salaris verdienen hebben vaak wel iets georganiseerd voor hun pensioen. Het gaat het CNV en consorten hoogstwaarschijnlijk om de ZZP’ers die amper hun hoofd boven water kunnen houden en dus ook geen geld overhouden om een oudedagsreserve op te bouwen. Het rare geval wil, dat als er een verplichte pensioenopbouw komt, dit voor deze mensen dus ook niet te bekostigen is.

Voor deze groep is het natuurlijk wel van groot belang om eens een tussenbalans op te maken. Maar niet alleen voor deze groep, elke werkende in Nederland (zowel ZZP’er als mensen in vaste dienst) zou zo nu en dan moeten nadenken over de financiële invulling van zijn oude dag. Nibud/ PWC raden daarbij aan niet alleen te kijken naar wat je aan geld overhoudt, maar dat je vooral gaat nadenken over wat je nodig hebt.

En daar schuurt wat mij betreft ook net het verplicht stellen van een pensioen voor ZZP’ers. Misschien kiest die ZZP’er ervoor om later ‘zijn huis op te eten’ of in een zeilboot over de wereld te trekken zonder dat ‘ie verder nog iets nodig heeft. Misschien verdient de ZZP’er momenteel veel te weinig voor enige pensioenopbouw, maar verwacht hij of zij binnenkort een topsalaris. Is het aan het CNV of de overheid om daar iets van te vinden? Als je er als 65-minner maar weet wat je te wachten staat!

We informeren iedereen over hoe slecht suiker, roken, alcohol, te weinig bewegen et cetera allemaal voor ons zijn. Stel nou dat we dat allemaal ter harte nemen, dan worden we stokoud. Misschien is het dus ook eens tijd om mensen (voorzichtig) te wijzen op het belang van financiële planning?

Trouwens… Dit weet je toch he? Je mag als ZZP’er elk jaar een bepaald bedrag van je winst besteden aan je oudedagsreserve. Op Belastingdienst.nl lees je over het hoe en wat (Per 2016 is het maximumbedrag dat je van de winst kunt aftrekken in het kader van de oudedagsreserve verhoogd naar € 8.774. Het percentage blijft onveranderd: 9,8% van de winst.)

 

Links:

Link naar het onderzoek Bestedingen van ouderen Nibud en PWC juni 2016:

CNV in reactie op Nibud: Maak pensioenopbouw voor iedereen verplicht

Belastingdienst over Fiscale Ouderdagsreserve

Vivian Vertelt is een initiatief van administratiekantoor Buro Freecon gevestigd in Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Meer info? www.administratiekantoorregiorotterdam.nl

Geen reactie's

Geef een reactie