Vivian aan de coach - Vivian Vertelt
16301
post-template-default,single,single-post,postid-16301,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

29 jul Vivian aan de coach

Heb je mijn blogbericht van laatst gelezen over coaches en zzp’ers? Mijn idee was dat een zzp’er tegenwoordig ofwel een coach is, ofwel er eentje heeft. Nu ben ik gezegend met een flinke dosis zelfredzaamheid, eigenwijsheid en scepsis en ik had me dan ook heilig voorgenomen om geen coach nodig te hebben als zzp’er; ik was een ikdoealleszelf-standige.

De Grote Vraag

Maar daar was ineens een Grote Vraag. Ik vroeg me af of ik – na dik tien jaar – wel door moest gaan met zzp’en. Waarom niet gewoon weer eens voor een baas werken. Lekker makkelijk, lekker rustig. Of niet, of wel? Ik kwam er zelf niet uit en ik weet zo langzamerhand uit ervaring dat partner-en-ik zulke gespreksonderwerpen moeten vermijden. Ik moest dus een extern iemand die mij ging helpen. Maar waar vind je die? Een netwerk! Ik ging voor het eerst naar Ondernemers Vitamine, een netwerkevenement voor ondernemende vrouwen in Rotterdam. Bij uitstek een evenement waar je dus heel veel coaches tegen het lijf loopt. Aan coaches dus geen gebrek, maar je moet natuurlijk wel iemand hebben die je een beetje ligt. Gelukkig boden de interactieve werkvormen tijdens de bijeenkomsten snel genoeg inzicht in wie er niet en wel in aanmerking zouden komen.

Welke coach

Ik kwam uit bij de oprichtster van het netwerkenevenent zelf, Machella Boot van Zuiver Wit. En na een uitgebreid telefoongesprek was ik om. Ik wil iedereen die zoekt naar een coach sowieso aanraden om je goed te oriënteren. Je gaat het waarschijnlijk niet alleen over koetjes en kalfjes hebben – dan is het wel van belang dat je tegenover iemand zit waar je wel mee kan lezen en schrijven. Ik vond het ook heel belangrijk dat ik zeker wist dat ik geen jeuk zou krijgen van mijn coach.

Hulpvraag

Daarbij moet je voor jezelf ook enigszins duidelijk hebben waarom je de coach in de arm neemt. Als je vanwege de ingesleten patronen en verhoudingen binnen het gezin er maar niet in slaagt om meer uren te werken, heeft het (nog) geen zin om met een coach te praten. Waarschijnlijk kun je dan beter eerst binnen het gezin het probleem oplossen; gelukkig zijn daar ook coaches voor!

Doelen

Heb ook een idee waar je naartoe wil. En probeer – met je coach – uit te vinden of dat reëel is. Het is geen jaren durende psychoanalyse na een jeugd vol ellende, mijns inziens moet je ergens naartoe kunnen werken. Zo kan je ook enigszins inschatten wat je aan rijd en investering kwijt bent.

Kost dat?

En ik zou je ook adviseren om na te gaan wat het kost. En of je het dat waard vindt! Niets vervelender dan na een paar sessies geïrriteerd te moeten concluderen dat het veel kost, maar niets oplevert.

Conclusie

Ja, en dan wil je natuurlijk ook weten hoe het mij verging. Ik kan je het beste mijn aanbeveling laten lezen die ik op linkedin heb geschreven:

Via een bericht op Social Media kwam ik volledig blanco bij een Ondernemers Vitamine ochtend. Onder bezielende leiding van Machella gingen we met een paar zinvolle opdrachten gezamenlijk aan de slag. Na afloop raakten we in gesprek – ik twijfelde dat moment ernstig of ik als ZZP’er op dezelfde manier door wilde gaan, zelfs of ik ueberhaupt nog als ZZP’er wilde werken. Maar coaching? Dat is echt niets voor mij, want ik doe altijd alles zelf! Het resulteerde toch in een paar ochtenden in de heerlijke werkruimte bij Zuiver Wit.

Halverwege de eerste sessie hadden we al bijna een volledig nieuwe business opgetuigd, zo enthousiast en voortvarend gaat Machella te werk. Al doorpratend kwamen we er gelukkig snel achter dat het zonde zou zijn om die diensten die ik voor ogen had voor anderen uit te voeren, terwijl ik zelf in vijf jaar een onderneming had opgebouwd die er juist zelf het meest bij gebaat zou zijn.

Al sparrend met Machella kreeg ik weer voor ogen waarom ik mijn werk zo graag doe, waar ik goed in ben, waar ik energie van krijg, lol en voldoening uithaal en niet onbelangrijk, wat er nou precies zorgt voor de onrust in mijn hoofd. Ze stelt de juiste vragen en weet heel goed tot de kern van de zaak door te dringen. Helpt bij het relativeren van vermeende tekortkomingen en geeft het zelfvertrouwen een boost. Ik heb samen met Machella wat focus punten aangebracht en ben daar nu al een paar weken onverminderd mee aan de slag.

Mijn scepsis voor coaching is verdwenen. Het is erg fijn om met iemand te sparren over je werk, je manier van werken, je doelen enzovoort. Het dwingt je om toch iets beter naar jezelf te kijken en soms een pas op de plaats te maken. Ik ga nu weer een paar maanden mijn eigen ding doen, maar zal dit najaar zeker weer eens bij Machella aankloppen om de balans op te maken.

Geen reactie's

Geef een reactie