De administatiefrustratie - Vivian Vertelt
16315
post-template-default,single,single-post,postid-16315,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

23 aug De administatiefrustratie

Het is niet alles goud dat blinkt in het leven van een ZZP’er… ik heb zelf bijvoorbeeld een hele grote frustratie en dat is mijn administratie. Ondanks boekhoudkoppelingen, internetbankieren heel veel feedback van mijn administratiekantoor blijft het iets wat ik slecht in de vingers krijg. En dat vreet aan me. Het idee dat het misschien niet klop EN het idee dat het eigenlijk nooit klaar is.

Steeds gecompliceerder

Ooit vulde ik in België mijn papieren BTW-formulier niet goed in – zonder dat ik het door had en helemaal zonder foute intenties – en een hele dikke boete was het gevolg. Vanaf dat moment nam ik een administratiekantoor in de arm. Maar van uurtje-factuurtje-ZZP’er werd ik ook webwinkeleigenaar. En dan verandert er flink wat in je administratie. In plaats van een paar uitgaande facturen per maand kwamen er inkoopfacturen van binnen en buiten de EU. Buitenlandse bestellingen met BTW-teruggave die door het webwinkelprogramma niet ondersteund worden, met credits en terugstortingen tot gevolg. Verkoop via derden, die allemaal op een andere manier administreren. En ga zo maar door.

Telkens weer…

Telkens weer zit ik het wiel opnieuw uit te vinden. Telkens weer vind ik er geen bal aan. Telkens weer blijkt dat ik na drie maanden, als ik weer aan de BTW-aangifte zit, weer vergeten ben hoe het ook al weer zat met al die uitzonderingen.

Helder Begin

In kwartaal 1 van dit jaar nam ik me voor om het anders te doen. Ik kreeg Hetty Knottenbeld van Helder Begin aangeraden als ‘hulp in de administratie’. Samen met Hetty (zie hier haar profiel op LinkedIn) zat ik een dag lekker te administreren en we legden een basis voor de toekomst. Ik was er enorm mee geholpen. Vooral met een paar handige manieren om bonnetjes te verwerken, de inkomende facturen te ‘filen’, automatische regels aan te maken in het boekhoudpakket en de ‘regel voor mezelf’ om de administratie om de twee weken bij te houden. Vrijwel mijn hele administratie hangt nu ergens in de cloud en dat geeft een goed gevoel.

Profit First

Ook de manier van bankrekeningboekhouden volgens de Profit First methode draagt bij aan het idee dat ik grip heb op de situatie. (Ik had in een eerder blog beloofd mijn ervaringen te delen, bij deze dus.) Om te beginnen zorgt het ervoor dat ik altijd keurig voldoende saldo heb om mijn BTW af te dragen, ik weet wat ik beschikbaar heb om in te kopen, ik maak braaf salaris EN winst (!) aan mezelf over…

Maar wat frustreert er dan?

En toch zit het me nog steeds niet lekker. Ik heb getracht uit te zoeken wat me nou zo irriteert en frustreert. Gisteren wist ik het ineen. Ik kreeg ik een mailtje van het administratiekantoor over een paar zaken van 2016 die nog niet helemaal duidelijk waren. En het zijn in mijn ogen zulke excusez le mot lullige dingen: een bonnetje van €11,80 van de Bruna…. die factuur voor Google adwords waar ik vorig ook al zo naar heb gezocht… Ik wil het allemaal heel graag netjes doen, maar het lukt me gewoon niet. De lange halen en de grote lijnen – prima, heb ik onder controle. Maar juist de uitzonderingen, de kleinigheidjes die ik niet belangrijk vind en die ik eigenlijk gewoon niet begrijp. Daar loop ik telkens tegenaan.

De oplossing

En daar ga ik nu dus iets aan doen. Ik blijf een heel groot deel van mijn administratie zelf doen – bonnetjes scannen en in Dropbox zetten kan ik heel goed. Maar het in mijn ogen geneuzel wil ik – eindelijk en oh wat een opluchting – aan iemand uitbesteden die er wel goed in is en die heel erg blij van wordt.

Tip? Ik heb tot nu toe nog niemand op het oog, dus, welke praktische adminstratieve ZZP’er in de regio 010 helpt me uit de brand!?

Geen reactie's

Geef een reactie